-20% PÅ SHORTS & PIRATBUKSER

Laster...

ESD Norm

ESD-normen er egnet for fagfolk som arbeider med elektrostatiske utladninger. Vær oppmerksom på at en vernesko med ESD og en antistatisk vernesko ikke er det samme.

Hva er ESD?

ESD-standarden er en tilleggsnorm som gjelder for vernesko og som fjerner elektrostatiske ladninger*. Disse elektrostatiske ladningene utgjør en risiko i visse miljøer, spesielt ved dannelse av gnister, som dermed kan skade elektroniske komponenter eller også være i stand til å forårsake eksplosjoner i for eksempel kjemisk industri. Statisk elektrisitet kan reduseres ved hjelp av ledende materialer, f.eks. et ESD-godkjent fottøy som bokstavelig talt gir deg jordforbindelse og leder statisk elektrisitet ut av kroppen. Slik unngår du å overføre den statiske elektrisiteten til det materialet du arbeider med.

Norme ESD

Den statiske elektrisiteten som er samlet i kroppen lades sikkert og kontrollert ut igjennom verneskoen sålekonstruksjon.

*Spredningen av elektrostatiske ladninger gjør det mulig å begrense risikoen for elektrostatisk utladning (gnistdannelse). Disse utslippene dannes av den mekaniske kontakten mellom to overflater; den ene lader positivt, den andre negativt. Disse ladningene beholdes på ikke-ledende materialer og utlades ved kontakt med et ledende materiale, derav navnet "statisk" elektrisitet.

To typer sertifiseringer :

Norm ESD 61340-5-1

For å oppnå denne sertifiseringen, bruker en operatør skoene og går på en metallplate. Denne testen kontrollerer den tverrgående elektriske motstanden til skoen og garanterer beskyttelse mot overbelastning av individet.

En sko oppnår denne sertifiseringen når dens elektriske motstand er mellom 100 kOhms og 35 MOhm.

Norm ESD 61340-4-3

For å oppnå denne sertifiseringen fylles ESD vernesko med metallkuler og plasseres på en metallplate. Denne testen krever ikke menneskelig inngripen og overvåker ikke den tverrgående motstanden til menneskekroppen.

En sko oppnår denne sertifiseringen når dens elektriske motstand er mellom 100 kOhms og 100 MOhm.

Hvilke materieler brukes ved produksjon av ESD-vernesko?

Flere materialer kan brukes for å redusere risikoen for elektrostatisk utladning. Disse materialene er lær, keramikk og gummi. Metall brukes ikke i ESD vernesko, og tåhettene er derfor laget av kompositt.

Råd

Flere faktorer kan fjerne eller begrense risikoen for elektrostatisk utladning. Disse faktorene kan ha med omgivelsene å gjøre, som for eksempel temperaturen, atmosfæren, graden av smuss eller graden av forringelse av verneskoen. Av sikkerhetshensyn bør ansatte som arbeider i miljøer som er følsomme for elektrostatiske utladninger regelmessig å teste den elektriske motstanden til ESD-verneskoene. Dette gjøres på arbeidsplassen på stasjoner beregnet for dette formålet.

NB: ESD-standardsko kan ikke brukes av elektrikere eller operatører som arbeider i kontakt med elektriske strømledere.