-20% PÅ VERNESKO MED KODEN SKO20

Laster...

EN 342 Standard

Standard EN 342, komplementær til standard EN 343 (beskyttelse mot dårlig vær) og standard EN 14058 (beskyttelse mot kulde ned til -5 °C), spesifiserer ytelseskravene til verneklær mot kulde ved temperaturer under -5 °C. Denne temperaturen beregnes basert på lufttemperaturen, men også på nivået av fuktighet og vind. Det er flere plagg som overholder EN 342-standarden for beskyttelse mot kulde: Klær som dekker en del av kroppen som f.eks. parkas, jakke, eller bukse, eller kjeledress og jakke/bukse i sett.

Eksponeringsrisiko

For at arbeidstøyet skal beskytte mot kulde er det viktig at det er tørt. Målet er at kroppen ikke kjøles ned i kalde omgivelser. Hender, føtter og hode bør beskyttes med ekstra PPE. Det anbefales å bruke kroppsnære klær og lukke dem godt, spesielt ved håndleddene slik at kald luft ikke trenger inn. Arbeidsbukser og jakke må passe til arbeidsmiljøets temperaturer for ikke å risikere nedkjøling eller frostskader. 

EN 342-standarden sikrer at plagget har fordampningsmotstand, luftgjennomtrengelighet og kuldeisolasjon som gjør at det kan fungere i et innendørs eller utendørs miljø ved lave temperaturer. Disse tre elementene er representert med henholdsvis piktogrammene: X, Y og Z (piktogrammene kan variere avhengig av varen).

X: Evne til å transportere bort svette

Jo mer effektiv motstanden mot vanndamp er, jo mer pustende er materialet. Vannfordampningsmotstandsklassen er vurdert til å gi høy effekt under våte forhold. Fuktighet må ledes bort for å holde arbeideren tørr og godt beskyttet mot kulde.

Y: Pusteevne

De ulike lagene som utgjør plagget må tåle et lufttrykk på 100 Pa. Luftgjennomtrengelighetsklassen er en vesentlig faktor for varme klær som brukes i temperaturer under -5 °C. For å opprettholde en ideell beskyttelse mot kulde, må ikke vinden trenge inn i plagget. 

Z: Brukstemperatur, aktivitet og forventet eksponeringstid

Isolasjonen må være optimal for å tåle kuldegrader. Termisk isolasjonsverdi er beregnet ut fra maksimal brukstemperatur for et gitt aktivitetsnivå og eksponeringstid.

Klær skal også passe til aktiviteten og ikke gi redusert bevegelighet. Kroppen skal være tildekket og oppgavene skal kunne utføres med for eksempel hansker.

EN 342 har følgende piktogram, ofte plassert inne i arbeidstøyet: